Hur är det att leva med en Turkisk Van?

Text: Jimmie Midflo

Till att börja med – glöm privatlivet! Man får en katt i sitt hem som lägger sig i allt man gör som exempelvis den där stunden man egentligen vill sitta på toa ifred. Det är inget som Vanen är det minsta intresserad av att låta dig göra och man får helt enkelt vänja sig vid att katten sitter och tittar dig rakt in i ögonen. Toabesöken har en tendens att inte bli så långvariga!
Rensar man ett avlopp och katten får svårt att komma åt att se så kan den lika gärna hoppa upp på ägarens rygg eller axel för att få fritt synfält. En egen stol till katten vid matbordet brukar vara mycket uppskattat och de sitter gärna och följer människors rörelser och det kan kännas som att de deltar i samtalet.

Matlagning är också något som man inte behöver känna sig ensam kring och riktigt spännande blir det när man skall måla och tapetsera. Hur man än försöker hålla katten borta så lyckas den alltid smita in och ställa till med diverse oreda.

Att bada en Van för att få tapetklister ur tassar och svans kan snabbt utvecklas till ett ordentligt fyspass. Även om dessa katter oftast är mycket fascinerade av vatten så är det absolut inte samma sak som att badas och plötsligt känns det som att de har mycket fler än bara fyra ben och tassar.
Vanen har en kraftigt byggd kropp och kan ibland upplevas som lite klumpiga, men i badkaret under duschmunstycket blir de enastående viga!

Apropå deras intresse för vatten så kan det vara bra att tänka på var man ställer vattenskålen. Se till att inte ha något fuktkänsligt för nära för en liten egenhet dessa katter ofta har är att plaska med tassen i vattnet och det kan bli rejält blött kring vattenskålen.
Rinnande vatten från vattenkranen brukar också vara spännande och att se dem sitta och slå mot vattenstrålen är ganska vanligt.

Vanen är mycket livlig, men de har en tendens att leva efter principen on/off – allt eller inget! Katten kan antingen ligga och sova i godan ro eller sitta i fönstret och titta på världen utanför, men plötsligt från ingenstans kan de köra på i 110% och rusa runt i hemmet. Mattorna hamnar i annat rum än där de var tänkta att vara, möbler flyttar på sig, saker åker i golvet och samtidigt ger katten ifrån sig diverse märkliga ljud!
Sedan, lika plötsligt, lägger de sig och slappar igen och de lägger sig gärna i en helt omöjlig ställning som ser allt annat än bekväm ut och att ligga på rygg och blotta hela magen och bröstet är sällan något problem eftersom de har ett gott självförtroende och det är något man får vänja sig vid att se dagarna i ända.
De är också mycket uppmärksamma. De ser och lägger märke till allt deras människor gör och de lär sig snabbt hur man exempelvis gör för att det skall komma ut kylt vatten ur automaten i kylskåpsdörren och att trampa på rätt tangent vid datorn för att dra igång Spotify. Helst klockan 2 på natten dessutom!

Turkiska Vanar är mycket kärleksfulla och tyr sig gärna till en eller två människor. De följer sina utvalda människor överallt i hemmet och de vill helst vara med i samma rum, men de måste inte nödvändigtvis ligga i knät och bli klappade. De föredrar ögonkontakt, men det är inte alls för att provocera utan för att knyta band och för att vara närvarande.
En människa utser de gärna till sin uppassare och de är mycket skickliga på att manipulera den personen för att få som de vill.

Trots att de är semilånghåriga är pälsvård är inget stort arbete med dessa katter, bland annat för att de helt saknar eller har mycket lite underull. Borstning och kamning en gång i veckan brukar räcka, men under våren brukar deras päls tunnas ut en del och de kan tycka det är skönt att få lite hjälp med att borsta ur all päls som släpper.
Pälsen är för övrigt silkeslen och helt underbar att klappa!
En liten egenhet som medföljer vita katter är att det sällan är någon större idé att bära mörka kläder och om man som man borstat eller gosat med sin vita hårboll till katt och har lite skäggstubb så är det lätt hänt att hårstråna fastnar i stubben och att man sedan ser ut som en jultomte! Funkar så klart i december, men resten av året ser det lite märkligt ut.

Vi var inne på blicken lite tidigare och den finns det en del att reagera kring!
De har vanligtvis bärnstensfärgade, blå eller olikfärgade ögon, oddeye helt enkelt!
Ögonen är mandelformade och otroligt uppmärksamma, kanske på grund av att de vill hålla koll på sina människor så att de inte gör något som de inte uppskattar.
Att bli väckt på morgonen och alltid enligt samma exakta tidsschema, för att de kan se lite av botten av matskålen, av någon som står på ens bröstkorg och som stirrar rakt in i ens egna yrvakna ögon med sina egna olikfärgade kan få vem som helst att bli förvirrad!
Det är som att de ofta ligger steget före oss människor och att de till slut får det som de själva vill och tänkt ut!

Älskar man katter, uppskattar en smula motstånd i vardagen, tänker lite utanför boxen, lära sig att kompromissa och vill uppleva en massa nya idéer och hyss så är en Turkisk Van rätt vän att dela många år tillsammans med!